Inspektera dina svarta vinbär

Sedan många år är områdets svarta vinbärsbuskar drabbade av ”Vinbärsgallkvalster”, vilket är ett litet spindeldjur som orsakar att bladknopparna på våren sväller mycket starkt men sedan utvecklas vare sig blad eller blommor och då heller inga bär utan istället vissnar bladen/busken och torkar småningom.

För att kunna utrota detta skadedjur och därmed stoppa spridningen är det mest effektiva att gräva upp hela buskarna och bränna dem samt att plantera nya, garanterat kvalsterfria buskar på annan plats eller, dock först efter ett eller par års tid, på samma plats som de gamla. Det räcker alltså inte med att klippa ner busken…Fråga efter resistenta sorter i plantskolan när du köper nya, t ex Ben Gairn, Ben Thron, Titiania och Risarp.

Du som har svarta vinbär på din lott måste undersöka om dina buskar drabbats. Är dina buskar drabbade ska dessa genast tas bort. Vi eldar första arbetsdagen, då kan du komma och lägga dina buskar på elden. Orkar du inte gräva upp rötterna nu så klipp ner dem helt och lägg klippet i en plastsäck, så eldar vi upp dem på arbetsdagen.

Under en snabb runda på området kan konstateras att detta problem finns på alla våra områden och på många lotter.

Så här ser det ut om din svarta vinbärsbuske drabbats av vinbärsgallkvalster

Kommentera