Några växter att se upp med

Äntligen lite sommartemperatur. Det växer så det knakar, åtminstone ogräset på min lott. Och även några växter som vi gärna vill att ni håller lite extra koll på.

Dels den invasiva Jättebalsaminen. Den finns på några platser på området som kallas Dungen, alltså det som har skottkärreförrådet på sig. Jättebalsamin finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Den är alltså numera förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Den pekas ut som en av de mest problematiska invasiva arterna i Sverige, eftersom den bildar täta bestånd och väldigt lätt sprider sig genom frö. Den är dock ganska lätt att få bukt med om man gör rätt. Låt den absolut inte gå i blom, utan slå den innan dess! Den är också lätt att dra upp med rötterna. Läs mer på Naturvårdsverkets informationssida.

Sen har vi Kanadensiskt gullris som finns i mer eller mindre stora bestånd på alla områden. Den är ännu inte klassad som invasiv, men har föreslagits till EU:s lista över invasiva arter. Den bildar också täta bestånd och blommar med gula vippor på sensommaren. Den sprider sig genom rotskott och frön – miljoner frön. Den är också ganska lätt att gräva bort, bara man inte låter den bilda för stora bestånd. Läs mer på Fritidsodlingens Riksorganisations informationssida om kanadensiskt gullris.

Ett annat besvärligt ogräs är Parksallat. Inte heller den är klassad som invasiv av EU, men den sprider sig och tar över om man inte håller den i styr. Den är tyvärr lite besvärligare att bli av med. Ser man till att klippa den regelbundet (och absolut inte låta den gå i blom) kan man trötta ut den. Kör absolut inte med jordfräs, eftersom varje liten rotbit ger upphov till en ny planta. Vill man gräva upp den är det lättast att göra på våren vet jag av egen erfarenhet. Men då måste man vara väldigt noga med att få med sig alla rötter. Läs mer på Fritidsodlingens Riksorganisations informationssida om parksallat.

När du rycker upp dessa växter lägger du dem inte på din kompost (klippta blad från parksallat eller kapat gullris är dock ingen fara så länge du är helt säker på att du inte får med delar av rötter eller blommor), utan i sopsäckar som du försluter och kör till soptippens container för brännbart.

Kämpa på!

/Marie, suppleant i styrelsen

Lämna ett svar