Information kring vatten och vattensystemet

Tänkte passa på att ge lite information kring hur vattensystemet fungerar. Bland annat kring vilka nycklar som passar var och så.

Vattensystemet har några år på nacken men det fungerar väl. Senast förra året gick undertecknad igenom systemet tillsammans med en av våra medlemmar som också är rörmokare.

Vattnet stängs av för vintern när frosten närmar sig. Vi öppnar på våren när risken för frost inte är så stor. Vi ”luftar” systemet under vintern och några veckor efter det att vattnet satts på brukar det vara drickbart (det är kommunalt vatten).


Ledningarna ska normalt gå under eller i kanten av gångarna men allt eftersom åren går händer det att de flyttar sig närmare lotterna. Var därför uppmärksamma om ni t.ex sätter upp staket eller gräver väldigt nära lottgränsen!

Vi har två storlekar på kranvred, 8 mm och 7 mm. Huvudregeln är att 7:orna (FMM) har en blå ring på sig. Kranar med storlek 8 (Mora) har ingen blå ring.

För 7:or är det FMMs svarta nyckel vi rekommenderar, för 8:or är det Moras aluminiumnyckel som fungerar bäst. Nycklar finns att köpa hos föreningen men man hittar de också på byggvaruhus och t.ex. Clas Ohlson.

På Ängen är alla kranar 8:or. På Apeln är de flesta 8:or (det finns några 7:or). På Dungen är det lite mer blandat.

Kranarna är det som vanligt med. Man öppnar genom att vrida till vänster och stänger genom att vrida till höger. Det är ganska bra tryck i systemet så det är väldigt sällan man behöver öppna kranen fullt ut. Undvik dessutom att dra åt för hårt, framförallt när ni stänger!  Kommer det någon enstaka droppe gör det inget. Däremot är det oftast helt omöjligt att ”öppna upp” kranar som blivit allt för hårt åtdragna.

Läs gärna igenom den information som finns vid stugan och på anslagstavlorna om vad man ska göra när man upptäcker något fel med vattnet. Oftast kan föreningen själva åtgärda läckage med mera. Som sista utväg har vi alltid att ringa Stockholm Vatten & avfall.

/Fredrik, styrelsen

One thought on “Information kring vatten och vattensystemet

  1. Tillägg till informationen ovan.
    På område Ängen ska Mora-nyckel (stl. 8) användas. Dessa kan dock kärva om man kör ner nyckeln för långt i vredet (kranhuvudet). Dra istället ut nyckeln något så ska det gå bra! Detta gäller även för vissa vred upp mot skogen på område Dungen.

Lämna ett svar